Inga personangrepp - skilj på sak och person Alla människor mår bra av konstruktiv kritik, men de flesta blir illa berörda av personliga påhopp. Det är självklart. Diskutera artiklarna, inte bidragsgivarnas karaktär. Ett bra trick är att aldrig använda orden "du" eller "dig" om en konflikt hotar. Tänk på att ni, trots att ni kanske varit på samma plats vid samma tillfälle kan ha helt olika uppfattning om den plats ni besökte. Bådas åsikter väger i det fallet lika tungt, men det är viktigt att skildra olika destinationer och företeelse så neutralt som möjligt.

Ibland kommer man att träffa på personer som har en helt annan livsåskådning och helt andra politiska värderingar än man själv. Givetvis kan och ska man bemöta dem och deras åsikter på samma sätt som man själv vill bli bemött.

Konstruktiv kritik är mycket bättre än negativ kritik

Ge därför beröm och konstruktiv kritik istället för att gnälla och komma med syrligheter.Ge beröm
Läser man ett bra inlägg kan man gärna lämna beröm på inläggets diskussionssida eller på användarens egen profilsida. Det bidrar till god stämning och gör användaren glad!


Formulera synpunkter som frågor om du är osäker
Sakfel och konstiga meningsbyggnader behövder inte vara felaktiga eller oneutrala. Inbjud till dialog i ämnet genom att lämna synpunkter som frågor. Det behöver inte vara fel i sig, det kanske bara är skribenten som inte riktigt fick till sin formulering.


Ge saklig kritik
En diskussion är en serie argument som syftar till att nå en gemensam slutsats. Vad vill man uppnå med sin kritik? Argumentera för ett slutresultat baserat på fakta, inte för att i första hand döda motståndarens argument. Visst kan ett inlägg vara vinklad, men man bör ge hellre förslag på alternativa formuleringar istället för att hävda det man uppfattar som rätt i ett gräl med artikelförfattaren. Resultatet av en diskussion är oftare en kompromiss än övervunna anhängare. Genom att börja kritiken med ett förslag till formulering som alla kan instämma med öppnar man både för en dialog och för konsensus. Detta kan till exempel göras genom att man i en alternativ formulering inkluderar artikelförfattarens formulering samtidigt som man väver in sitt eget förslag.


Försök medla
I en diskussion är det lätt att måla in sig i ett hörn och hävda sin egen ståndpunkt, till och med så långt att argumenten blir både osakliga, kontraproduktiva och ibland rent oförskämda. När diskussionens vågor går höga blir ofta argumenten kontraproduktiva och osakliga. Försök att bryta in i diskussionen på ett lugnt och sakligt sätt, helst genom att föreslå en annan lösning än de båda kontrahenternas förslag.


Undvik värdeord
Det är svårt att i text förhålla sig neutral. Det man själv uppfattar som neutralt kan av andra uppfattas som partiskt, extremt och heltokigt. Alla vet att det i brev och e-brev kan bli helt fel eftersom man bara har det skrivna ordet att lita till. Smileys räcker sällan till för att återge en sinnesstämning eller en underförstådd mening. Undvik därför at använda sådana värdeord som kan orsaka onödiga kontroverser. I de allra flesta fall finns det mer neutrala ord att ta till.


Inga sarkasmer, inget hån och inga provokationer
Givetvis blir man inte glad om man får schavottera för att andra användare talar illa om någon bakom personens rygg. Av samma anledning skall man inte tala nedvärderande om användare. Det som är ett skämt för en person kan vara blodigt allvar för någon annan. Givetvis provocerar man heller inte någon på ett sådant sätt att denne tappar fattningen. Om man blir illa bemött, ignorera och gå vidare.