Jag hittade precis en krönika i Aftonbladet. "I natt dog Eurovision" stod det. Men grejen är att Eurovision har varit dött sedan millennieskiftet - minst. Jag tycker att Eurovision har lidit mycket stora kval, allt sedan de gamla principerna med dirigenter och orkestrar togs bort och ersattes av eurodisco-trummor på playback. Allt har blivit kommersiellt och därmed har programtid och utseende förändrats. Sedan en tid tillbaks har inringande jury lämnat sina poäng - ja, de fyra sista förstås. Har dom inte längre tid att dela ut alla poäng, eller? Nej, det var bättre förr, när hela familjen satt samlad framför teven och man lyssnade och tittade på festivalen för festivalens skull. Det fanns en spänning i att följa med och musiken var bra. All musik. Nästan. Det var schlager, helt enkelt.

Vad har hänt idag? Jo, alltihop har blivit ett enormt ekonomiskt spektakel där man med skattemedel turas om med att ruinera varandra, genom att låta skattebetalare stå för de enorma kostnader länderna tar på sig för att få en snygg föreställning. Ibland är pauserna intressantare än bidragen och hade det gått att rösta på det som spelas där, så hade det nog funnits en chans för dem att få en bättre placering än deltagarna.

Allt går i en rasande fart och det verkar som om man mer eller mindre vill ha allt överstökat än att ha kul. Artisterna blir gråtfärdiga och besvikna när dem inte får någon bra placering, eller åker ut. Musiken som spelas i finalen är snarare en genre-festival, där musik vi hör på radio i princip varje dag spelas. Hur skall man förresten kunna välja sin favorit när allt ändå är dåligt och alla bidrag är så pass lika varandra att man inte kan höra skillnad?

Det är inte längre en festival, där där varje land ställer upp med musik som kan förespråka en viss kultur.* Nej, vi har bestämt att alla ska få sjunga på vilket språk som helst och Sverige ställer inte längre upp enbart med något som vi själva kan stå för på de första uttagningarna. Vi har slängt in lite rap, italiensk smör-smörja och annan slags musik - musik som förvisso kan vara bra men som inte har någon som helst förankring med något som är klassiskt svenskt. Musik som snarare skulle spelats av våra grannländer, än av oss.

Märk också väl att varje gång vi lyckats få med ABBA-liknande schlagerlåtar att representera Sverige med, så har vi kommit fasiken så mycket längre på finalen, än vi gjort med de två bidrag som efter millennieskiftet tvingat oss att återigen kvala in inför nästa omgång. Folk har totalt tappat sitt sinne för att förstå en bra schlager och köper självklart alla nya bestämmelser som någon fetodlad styrelse har plockat fram, bara för att dom helst av allt ser att mer pengar trillar in i kassan, än att bevara den gamla goda stilen.

Nej, mina vänner. Eurovision har varit stendött länge.