[URL="http://www.expressen.se/nyheter/1.695618"]Källa[/URL]

Har gjort några ändringar här då tidigare länkade artikel enbart fick mig att spinna vidare på hurivida anonymiteten faktiskt påverkar folks handlingar... [[URL="http://blogg.aftonbladet.se/8545/perma/409360/"]Länk[/URL]]

Tyvärr är det ju så med allt som är nytt att folk inte tänker riktigt på vilken risk dom utsätter sig för när dom går ut på nätet. Ta krogen till exempel - där kan folk oftast välja vilka dom har kontakt med och det är sällan som fel personer börjar prata med varandra. Brotten som eventuellt begås, sker däremot på hemvägen eller någon annanstans (observera!) där brottslingen kan få behålla sin anonymitet! På internet har man inte möjligheten att välja bort på samma sätt utan där möts alla på lika villkor med nackdelen att vissa människor plötsligt upptäcker sin egen anonymitet och sedan utnyttjar den till max. Istället för att bli utsatt för brott på hemvägen blir man plötsligt utsatt för det direkt i hemmet. På grund av anonymiteten så står alla plötsligt inför en helt ny kriminalitet. Det är som att försöka försvara sig mot någon som är osynlig. Hur försvarar man sig mot ett osynligt hot? Det enda man kan göra som privatperson är att springa åt andra hållet. Rädslan för det okända gör att vissa människor "vågar göra mer" eftersom dom räknar med att anonymiteten bevarar deras möjligheter att fortsätta. Så blir det ju dock inte i de fall då de möter likadana människor - människor som kanske råkar vara motståndare till just detta.

Det kommer nog tyvärr att krävas några generationer till (åtminstone en) innan folk har börjat bli "en del av internet" till den grad att man vet hur man skall hantera situationer som kan uppstå. Tyvärr utvecklas även möjligheten att kunna vara mer anonym på nätet och det är jag lite av en motståndare till också. Man måste alltid få ha en möjlighet att känna sig trygg och man måste alltid kunna ha en möjlighet att vid en kris kunna identifiera det man blivit utsatt för.

Jag har varit med om när internet för privatpersoner föddes, jag har varit med i utvecklingen av den och sett hur allt fler människor integreras samtidigt som kriminella alltmer börjat använda nätet för sina egna sjuka åtaganden. Nu ska samma människor invänjas också och det är mycket möjligt att det kan krävas några fler generationer innan internet blir ännu en vardags-sysselsättning där man är van vid det. En syssla som förhoppningsvis blir lika normalt som att sy eller se på tv. För vi måste nog allt ändå medge att hela internet fortfarande befinner sig i någon slags hype - det är fortfarande häftigt. Tyvärr bortser folk som snackar om hype från alla mörkare sidor av internet.