För några dagar sedan reagerade jag på en artikel i Expressen. Det handlade om en pedofilsida som enligt polisen själva låg så pass på gränsen till "vad som är tillåtet" att dom inte själva kunde göra något åt saken. Man menar även på att alla har rätten att yttra sig, som jag i det här fallet kan känna är fullständigt befängt att ens säga, då människor bakom sådana här typer av skräpsidor närmast uppmanar andra till att missbruka den rätten.

Jag har även lagt märke till några andra saker. Först och främst så gjorde Expressen en tavla genom att göra reklam för sidan så att den fick mer uppmärksamhet och troligtvis ett antal nya besökare. Allt ligger dessutom kvar, intakt. Bilden som Expressen lägger ut i sin artikel har sökord tydligt synliga, för att man med lätthet skulle kunna hitta den själv genom exempelvis google. Folk blir givetvis rasande över att den här sidan får finnas och startar något som dom tror skall få den stängd. Gissningvis får webhotellet som stått för sidan under en tid, ganska många klagomål på detta, varpå den slutligen stängs. Många tycker att det är bra att det sker, men menar på att den antagligen bara kommer att flyttas någon annanstans.

Och visst gör den det. Till den plats som The Pirate Bay en gång låg hos, om dom rent av fortfarande inte gör det. Detta är ju så klart en ganska intressant företeelse. Nu har vi plötsligt hamnat i ett läge där sidan omöjligen kommer att stängas ned. Det faktum att polisen faktiskt var tvungna att storma en hel serverhall för att beslagta samtliga datorer på webhotellet - enbart för att få ner TPB - får mig att ytterligare fundera lite i banorna kring varför en pedofilsite får vara uppe utan åtgärd. Det har vid flera tillfällen även talats om husrannsakan och dylikt mot de som hållit på med barnporr, men det kanske är skillnad på de här två sakerna? Fildelning kanske är ett allvarligare brott för Sverige än om man skulle hålla på med barnporr? Observera också att hets mot folkgrupp är förbjudet och i vissa fall straffbart om man yttrar sig.

Visst, jag kan förstå om man vill ha "ökad förståelse" för vissa saker och för den delen vissa sjukdomar, men att på detta vis stödja en så allvarlig sak som barnpornografi genom att "kämpa för yttringsfrihet" övergår faktiskt mitt förstånd en aning. För att inte tala om att PRQ, definitivt tveksamt, skulle göra något åt detta nu. Jag har även läst vad personen på den här sidan har skrivit, dock mest övergripande och man kan ju inte direkt påstå att innehållet är särskilt vettigt, trots att han/hon mer eller mindre försöker utöva en viss argumentationsteknik och att detta uppenbarligen gäckar myndigheterna. Argumentationen borde ju förstås även innehålla en viss verklighetsförankring, vilket är totalt avsaknat här. Jag ställer även frågan till mig själv vart på sidan personen "ligger på gränsen", för om gränsdragningen endast går vid att personen skulle utforma sin sida på "akademikervis" så är vi nog på väg åt helt fel håll i det här landet...