Jag kan hålla med om att kedjebrev är både det ena och det andra, oavsett dess utformning och antal innehållande varningar i det. För det är ju ofta det som är innehållet i kedjebrev. "[I]Öppna inte mail från nisse-pelle-virus-spridarn[/I]@[I]hotmail.com[/I][I] med ämnesraden ’I am from Russia and I give you this virus’ för det innehåller virus[/I]" eller "[I]Skicka det här kedjebrevet till 400 av dina vänner så dör du inte imorgon. Missar du en blir du sjuk[/I]". Om inte något annat så är det just sånt här som är riktigt irriterande. Och enligt kritikerna slöseri på bandbredd...

Men å andra sidan så är väl allt relativt, om man nu skulle vilja säga emot kritikerna. Och för att gå ett steg längre så misstänker jag att det räcker med att säga att något så simpelt som fildelning ala torrent eller DC (nej, DC++ är en klient, inte en "standard") skulle vara slöseri på bandbredd, vilket det antagligen är också, fast på helt andra nivåer än hundratals duplicerade mail. Nu stör inte fildelningstrafiken särskilt mycket, vilket ett mail gör och på sikt kan man fundera på överförd datamängd som skickats runt i allt för stor grad. Man tvingas också att sitta och rensa sin mailbox dagarna i ända på grund av sjukligt korkade bekanta, vilket är ett problem jag aldrig skulle få med fildelning. En sak kan vi dock vara överens om - mailtrafik tar verkligen upp en hel del plats i våra nätverkskablar och kedjebrev är förbaskat störande likväl som annan spam.

På senare tid har jag också märkt av en förstärkt rädsla kring att "[I]dela med sig av ipadresser[/I]". Det har visserligen varit så länge, men nu har det blivit ett unikum i sig, att läsa alla, som tror att världen exploderar bara för att man råkar säga 127.0.0.1. Det är väldigt sällan det händer något allvarligt om en ipadress skulle råka bli "avslöjad" och det känns alltmer som om folk överskattar dess egen identifieringsförmåga. Det kanske går att spåra den till Sundsvall eller något annat halvhjärtat, och visst, det skrämmer kanske någon som vill försäkra sin anonymitet men det är knappast tal om gatuadress, telefon- eller personnummer. Och tro mig – Sundsvall består faktiskt av fler invånare än bara dig. Faktum är att till och med den allra minsta svenska orten i det här landet inte enbart består av dig om det nu skulle vara så att du faktiskt bor där. Det kanske kommer som en överraskning för många men protokollen TCP/IP [I]är[/I] inte helt odokumenterade och det är inte särskilt anonymt heller om man betraktar hela saken på avstånd. Och inte handlar väl du i din lokala livsmedelsaffär i din frånvaro?

Jag har aldrig riktigt förstått vitsen med sådan onödig hysteri det här kan skapa bland folk. Det är förvisso en helt annan sak att diskutera om man känner att exempelvis fildelning inte är så lämpligt att hålla på med. Då kan jag förstå att man vill försöka hålla sig anonym, trots att det inte alltid är så lätt.