Jag förstår mig inte på folk riktigt och jag har många gånger sagt att internet inte är så anonymt som många fått för sig. Det tycks finnas de som tror att internet är lika begränsat som sitt eget grannskap, där man i princip bara träffar någon i trädgården eller i trappuppgången.

[URL="http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1220898.ab"]Aftonbladet skriver[/URL] bland annat - [I]"Uppgifterna om dig själv behöver inte vara särskilt utförliga. Ditt namn, din e-post, ditt födelsedata kan vara tillräckligt för att skickliga bedragare ska kunna ta reda på ännu mer för att i slutändan helt utge sig för att vara du."[/I]

Märkligt. Människor som annars brukar vara så försiktiga med sitt privatliv. Genom att skaffa lysanordningar med timer skall det se ut som om dom alltid är hemma även om dom reser bort. Man sitter inte och talar om för sina vänner när man fyller år, utan bara hur gammal man är, när man lär känna nya bekanta och så vidare. Så hur kommer det sig att det plötsligt blivit [I]"tryggare"[/I] att ange vem man är, vart man bor, vilken mailadress man har och hur gammal man är på internet där man sprider massor med bilder på sig själv, sin gård, sina vänner och sina privata saker? Är det inte bättre att man hänger nyckeln utanför dörren direkt och skriver [I]"självbetjäning - vrid om nyckeln här"[/I] på namnskylten? Eller ännu bättre - lämna dörren olåst.

[IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1193349600/1193387258_fakebook_mini3.jpg[/IMG]

Vidare är det ganska lustigt att det här är en företeelse som väckts i och med facebook. Aftonbladet har till och med detta som stor förstasidesnyhet. Och det började ändå bara som en tramsig skandal om att [URL="http://tv4nyheterna.se/1.194407/nyheter/2007/10/25/facebook_ager_uppgifter_om_anvandare"]facebooks[/URL] användaravtal innehöll information som inte en käft tog sig tid att [URL="http://forum.tornevall.net/blog_callback.php?b=125"]läsa[/URL] innan de godkändes. Sedan flöt det bara på och nu plötsligt är det en pangnyhet att facebook används av kriminiella? Ojdå, det här har ju inte pågått tidigare på andra ställen alltså? Aftonbladet hjälper förstås bara till med att upplysa alla sina läsare att det är möjligt att begå brott på det här nya - lite mer flashigare - sättet.

Borde det trots allt inte finnas någon form av rationellt tänkande här, med tanke på hur samhällets försiktighet lyser så skarpt annars? Jag skulle tro att det återigen handlar om hur anonym man känner sig och hur bedrövligt [I]dåligt[/I] perspektiv många har på sin tillvaro. Man tror att bara de närmaste vännerna tittar in i profilerna. Ja, för privat så är ju kontaktnätet trots allt begränsat till släkt, vänner och övriga bekanta. Då är det ju klart att man kan hänga ut hela sitt privatliv utan att någon annan ser det. Internet är stort. Alla kan se. Så varför utsätter man sig för så stora risker genom total exponering av sig själv när man så sällan gör det annars?