Allting började för ett år sedan...

Jag var arbetslös och a-kassans ersättning började gå mot sitt absoluta slut. [IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1200438000/1200477121_m32.gif[/IMG]oderaterna hade satt sig ned och börjat styra Sverige mot totalt ekonomiskt fördärv för alla arbetslösa. Allt var dock nytt, vilket för mig lyckligtvis innebar nästan oförändrad ekonomisk situation. Aktivitetsgarantin blev ett faktum och jag skickades ut i samhället, precis lagom till alla klubbade beslut gick igenom. Tack vare min dåvarande, oerhört hjälpsamma handläggare fick jag hjälpen jag behövde i sista minuten.

[IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1200438000/1200476320_amslogo.gif[/IMG] här nere har alltid varit fantastiskt hjälpsamma och jag har aldrig haft några bekymmer med dem. Jag vet att folk ibland har klagat både på det ena och det andra, men jag vet samtidigt att det ofta har varit obefogat gnäll. I många av fallen handlar det om individen och dess förmåga att vilja ordna upp sin egen livssituation, så att man kan leva ett drägligt liv och många verkar inte vara intresserade av att påverka den. Många ungdomar, framför allt, som tror att livet leker. Sedan möts de av moderat politik och blir nedslagna i skorna. För dessa människor innebär det en ständig blåslampa i baken, och för en person som inte vill eller orkar allt för mycket, är detta givetvis även oerhört besvärligt.

[IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1200438000/1200476531_lln.gif[/IMG] Jag skickades i alla fall ut på aktivitetsgaranti - en tämligen udda sådan eftersom det handlade om en, av arbetsförmedlingen, inköpt tjänst ([I]jag har alltid upplevt arbetsförmedlingens egna "kurser" som ganska effektlösa så att säga[/I]). Här arbetade man annorlunda och istället för att "lära sig" att söka jobb, innefattande en massa meningslösa sysslor såsom att skriva fiktiva ansökningar och CV's, stillasittande 8 timmar per dygn, så fick man betdligt mera hjälp samt vara aktiv[I]are[/I]. Man var på plats under en viss tid på dagen, sedan fick man själv möjligheter att söka sig utåt, under förutsättning att man alltid var tillgänglig för kontakt. Folk som fuskade fick problem, men med öppenhjärtligheten som fanns var det inte många som gjorde det. Till och med avdankade, deprimerade människor man träffat på andra ställen, sken upp som solar och engagerade sig. Man märkte tydligt, att detta var något som alla ville.

En dag ställdes mig en fråga. Jag skulle skriva ned en lista på önskade praktikplatser som jag helst av allt skulle vilja vara på. Det hade då gått cirka en vecka och jag skrev ned ett antal alternativ och lämnade in listan. Tre dagar senare hade man fått napp på mitt förstahandsalternativ. Rena chocken - det hade ju aldrig hänt förr. Dom hade sålt in mig i ett företag med rätt argument, kanske något som jag - och [U]garanterat[/U] många andra - inte skulle klarat att fixa på egen hand ([I]och det är detta som myndigheter borde ta efter och använda sig av[/I])! Knappt några veckor efter att jag hamnat på aktivitetsgarantin hade jag fått en intervju jag verkligen ville ha och slussats ut på en praktikplats. Nu har jag hört ryktas om att denna tjänsten inte längre finns att tillgå som aktivitetsgaranti på arbetsförmedlingen. Det ryktas till och med att det har lagts ned, vilket är fruktansvärt sorgligt. När man väl har hittat fungerande koncept läggs det ned, medan allt annat - som inte fungerar - fortlever.

[IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1200438000/1200477639_pnc.jpg[/IMG]

Jag jobbade ett år. Ena halvåret var praktik, andra halvåret blev en provanställning. Tyvärr gick det inte så bra för företaget jag var på och en del av personalen fick gå samtidigt med mig. Min provanställning upphörde och jag såg återigen enbart ett totalt mörker framför sig. För att få rätt till a-kassa måste man ha jobbat i minst sex månader, men för att få ut full ersättning baserat på 40 timmar/vecka måste man ha jobbat i ett helt år - helst helt utan sjukdagar. Eftersom min praktik inte räknas som anställning så innebär det att min ersättning kommer beräknas efter 20 timmar/vecka. Jättekul och jättetryggt.

[IMG]http://www.tornevall.net/storage/files/1200438000/1200476844_vb2.gif[/IMG]

Det har visserligen gått bra för mig och så länge man har ett jobb är allting helt okej. Skulle man inte ha det så ser det dock inte riktigt lika ljust ut och människor kan fara riktigt illa av de regler som införts efter valet 2006. Vad jag fortfarande inte förstår är vart man vill komma med alla dessa märkliga nedskärningar. Att inte få en ersättning man kan leva på och att nästan helt förlora det skyddsnät man borde ha i samhället för att kunna överleva är en oroväckande utveckling. Istället för a-kassa hamnar man på socialbidrag och med tanke på hur det verkar gå, så kan jag inte tänka mig att det är någon direkt vinst att skära ned på detta vis eftersom folk som inte kan få jobb ändå bara byter ut a-kassan mot andra bidrag. Skillnaden blir dessutom inte särskilt stor eftersom ingen lösning egentligen fungerar särskilt bra, levnadsmässigt.

Det är fruktansvärt att genomlida sånt här. Även om jag klarar mig så märker man i såna här stunder att det verkligen inte är bra för många andra längre. Som "nyarbetslös" har jag dock märkt en aning för bättring på arbetsförmedlingen, där man numera verkar ha ökat sitt engagemang för de arbetslösa en aning. Iallafall så har jag upplevt det så. Och det ...är väl bra?