[FONT=Georgia][SIZE=3]Jag bemödade mig på grund av min stora nyfikenhet att få se den debatt där Peter Sunde - The Piratebays presstalesman [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]-[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] ställde upp i [URL="http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=34858&a=1244645&lid=senasteNytt_1063938&lpos=rubrik_1244645"]SVT[/URL], i samband med, som man valt allt kalla det, "[I][URL="http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=824668"]smutskastningen[/URL][/I]" mot samma nämnda websida, i samband med Arbogamorden. Han ger sin egna syn på [URL="http://blog.brokep.com/2008/09/12/sverige-vax-upp/"]fallet i sin blog[/URL] och i en del fall kan jag hålla med honom, vilket man får anta att även [URL="http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?a=1245304"]SVT gjort[/URL]. Dock inte alla. Visserligen kan jag förstå [I]en del[/I] av synsättet och min syn på saken blir förstås ganska splittrad på vägen.

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Det talas väldigt mycket om att Internet inte går att censurera och överlag så förstår jag vad han ville ha fram med sina åsikter. Internet går nämligen inte att censurera även om flera har gjort en del tafatta försök. Det förundersökningsprotokoll som numera ligger ute på nätet kommer alltid att vara kvar där och skulle man mot all förmodan besluta sig för att ta bort materialet, så kommer det utan tvekan ändå att spridas vidare via andra kanaler. [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3]Yttrandefrihetens makter[COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] är i det avseendet alldeles för starka och som antyds, så får det antas att man får skylla sig själv vad gäller hanteringen av fallet. Peter skriver flera gånger i sin blog, likväl repeterar det i debattprogrammet, om att åklagaren aldrig tillfrågats om sekretessen kring protokollet. Vilket heller aldrig fick någon vidare uppmärksamhet i Debatt. Tyvärr var inte formuleringen [/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR][I]det är ingen idé[/I][COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] lite väl klumpig. Det är trots allt människor han försöker förklara för.

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Vad jag däremot reagerar över är reaktionen inför konfrontationen, som beskrivs som obehaglig. Självklart så blir det obehagligt! Skulle det vara skoj, alltså? Att föra en debatt med pappan upplevs som onödig då situationerna är inte [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]jämförbara med varandra[/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]. Det menas på att frågan också är för aktuell för att den skall hanteras på ett bra sätt och att sympativärdet inte är lika stort som för pappan. Men vad spelar det för roll egentligen? Är det sympatier vi söker här? Handlade det inte om moral och ställningstagandet mot TPB, eller något sådant? Intressant att folk inte ser allting på samma sätt, inte sant?

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Peter får frågan hur han själv skulle reagera i samma situation och svaret blir i princip att det inte är relevant och att det troligtvis aldrig skulle bli så heller. Men vem säger det? Jag tycker i allra högsta grad det är relevant och reaktionen över att ha blivit [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]pressad[/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] i media, att svara på frågor som han själv tycker är obehagliga, är kanske inte helt fel ändå? Han borde nog åtminstone prova på det några gånger. Att besvara känslomässiga och rent moraliska frågor, är inte alltid helt lätt, speciellt inte när motståndarsidan består av moral och [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]-[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] just det [/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]-[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] känslomässigt engagemang.

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Plötsligt går allt att vända och vrida på i all oändlighet och till sist, kanske någon måste börja hålla med, om hur dum hela den här historien är och därmed ge vika så pass för att bryta mot sina egna [/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]principer[COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]. Principer som man egentligen borde kunna stå för. Det är klart att det inte är lätt, om man slåss mot ett helt samhälle, där det dessutom finns sörjande och barn inblandade.

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Skall man jämföra situationen lite grovt med andra händelser, kan man till exempel ta det faktum att [URL="http://www.aftonbladet.se/nyheter/article383562.ab"]Piratpartiets medlemslista råkade hamna på TPB[/URL]. Det blir, åtminstone för mig, lite tydligare vad det handlar om då, nämligen att man inte behöver bry sig så länge man inte själv står i fokus. Givetvis är det så mycket enklare, när det oftast alltid handlar om alla andra, att ursäkta sig med att ämnet saknar relevans och därmed vägra svara på de obehagligaste frågorna. Nu säger inte jag att TPB beter sig på samma sätt då jag är för dåligt insatt i deras verksamhet, även om det ofta florerat rykten om att TPB selektivt censurerar sina torrents. Däremot tycker jag fortfarande att personer som till trots kämpar för sin sak, som TPB, också lite grand även har valt att ställas inför sådana här händelser och då även borde svara på sånt. Det borde väl då ingå i deras [/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3]jobb[/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3] att göra det? Varför tala med pappan enskilt förresten, om det inte är [/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][I][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]någon idé[/SIZE][/FONT][/I][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR]? I synnerhet när många fler är engagerade i TPB's, i detta fallet, ganska avvikande frågor.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Icke att förglömma bör man kanske också ha i tankarna att det finns många poäng i det som sagts. Innan media började nysta i ärendet så var förundersökningsprotokollet trots allt inte särskilt känt så den stora källan med dynga är långt ifrån TPB eller någon annan torrentsida heller. Det är givetvis media själva och alla dessa bakåtsträvare som i sin naivitet tror att det är gynnsamt att kasta pärlor till svin. Det är därför av stor vikt att repetera det fler gånger, att allt blivit som det blivit inte är en enda parts fel. Å andra sidan så är nog alla inblandade parter medskyldiga till spektaklet. Allting har ju skett, för att det har tillåtits av någon. Av alla inbladade. Åtminstone finns det betydligt fler sidor på det här myntet än många säkerligen vill medge, samtidigt som det förekommer alldeles för mycket meningslöst pladder utan innehåll, i hela den här cirkusen.

[/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3]Skrämmande är också att folk sitter och gastar om att yttrandefriheten är hotad, vilket för mig låter riktigt illa när jag börjar fundera på vad det handlar om. Obduktionsbilder och förundersökningsprotokoll har egentligen inte alls med saken att göra kan jag tycka. Det blir till och med lite absurt, att jämföra ett brottsmål med yttrandefrihet och som vanligt har småungarna [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]-[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] gissningsvis från min sida [COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]-[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][/COLOR] inte fattat ett dyft om vad det egentligen handlar om. Att media sitter och gottar sig i skitsaker som dessa… är dock tyvärr inte helt förvånande, men att bli helt hysterisk över det, är väl knappast något som hjälper och precis som i fallet [I][COLOR=black][/COLOR][/I][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][I][COLOR=black][/COLOR]det är meningslöst att ta bort materialet från vår torrentsite[/I][/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Georgia][SIZE=3][I][COLOR=black][/COLOR][/I] så är det minst lika meningslöst att få journalister att förstå någonting överhuvudtaget. Inte minst när det gäller ett nyhetsvärde som kan dra in några extraslantar i kassan.[/SIZE][/FONT]